DESPRE NOI

Povestea unor pantofi From Mona with Gloss

Toate iubim pantofii! Asta este clar! Dar recunosc ca mereu am fost fascinata sa aflu cum acestia prind viata. Cum ajungi de la cateva bucatele de material la modele superbe si tocuri ametitoare? Si asa am avut ocazia sa dezleg misterul intr-o zi de joi la atelierul Seduce by Constantin. Am ajuns in jurul pranzului, nerabdatoare sa aflu secretul pantofilor. Magazinul din Stefan Mihaileanu nr.7 il mai vizitasem, dar in atelier nu am intrat. Pana atunci. Dupa ce am discutat cu Constantin, designerul frumosilor pantofi, si desigur, dupa ce am admirat noile modele, am fost invitata sa intru in atelier.

Cum incepe povestea unor pantofi?

De la un model conceput de designer si desigur de la tipar! Inspiratia lui Constantin vine din multe zone, de la o culoare sau idee, pana la trenduri internationale si modelele de pe catwalk. Dupa ce si-a imaginat pantoful dorit, Constantin se apuca de desenat.

Tiparul se face pentru numarul 37 si apoi se multiplica la scala pentru fiecare numar. La Seduce by Constantin veti gasi pantofi de la numerele 33-34 pana la 40.  Iar dupa ce exista toate tiparele, activitatea se muta in atelierul de productie.

Acolo i-am cunoscut pe cei 3 oameni care fac minunile sa se intample – Robert, Andreea si Dan. Avand materialele necesare (piele, tocuri, platouri, accesorii etc.) incet-incet pantofii incep sa prinda forma.

Utilizand tiparele, pielea este croita pentru fiecare pantof in parte. Fiecare portiune din pantof, oricat de mica, este desenata pe piele si decupata. De acest proces se ocupa Robert, care apoi trimite toate piesele spre urmatorul proces si anume cusutul.

Bucatile de material ajung in mainile Andreei, care manevreaza masina de cusut. Piesele sunt imbinate, iar pantoful incepe sa prinda forma.

Apoi pantofii sunt trasi pe calapod, unde stau 2-3 zile pentru a prinde forma. Ca si tiparele, si calapoadele difera in functie de marime, dar si de modelul pantofului. Exista calapoade pentru balerini, pentru cizme sau pentru pantofi cu tocuri de diferite marimi.

De aceasta operatiune se ocupa Dan sau Florin. Eu am avut placerea sa il cunosc pe Dan, care mi-a aratat indeaproape cum se fixeaza pantofii pe calapod si cum se prelucreaza si celelalte accesorii.

 

In timp ce pantofii stau pe calapod, platourile si tocurile sunt imbracate in piele si pregatite pentru ultima etapa – finalizarea pantofilor. Accesoriile sunt lipite si prinse cu holsuruburi pentru o fixare ferma.

Apoi sunt lipite talpile si branturile si se monteaza flecurile. Iar pantofii sunt gata!

Durata medie in care o pereche de pantofi este finalizata este de aproximativ 3-4 zile. Timpul difera de la model la model, de exemplu, o pereche de cizme avand nevoie de mai mult timp pentru a fi gata fata de o pereche de balerini.

Mi-a placut enorm ca am avut posibilitatea sa vad cum se desfasoara acest proces de productie, pentru ca acum imi pot da seama cata munca presupune o pereche de pantofi. De asemenea, mi-a placut sa vad cum se face o munca de calitate, personalizata, unde nu o sa vezi niciodata urme inestetice de lipici, piele incretita sau tocuri zgariate.

Asa ca de acum inainte voi privi altfel pantofii si va marturisesc ca as fi inclusiv dispusa sa platesc mai mult pe ei, daca stiu ca sunt confectionati “ca la carte”.

Cam aceasta ar fi povestea pantofilor si totodata povestea mea, in care am descoperit ce se intampla in spatele usii atelierului. Fascinant, nu-i asa?

Si mai tineti minte pantofii superbi pe care i-am purtat la party-ul FMWG? Erau tot Seduce by Constantin!

 

Asa ca va invit sa faceti o vizita atelierului Seduce by Constantin sau o vizita virtuala pe pagina de Facebook Pantofi Seduce by Constantin.

Cum vi s-a parut scurta incusiune intr-un atelier de pantofi?

Pana data viitoare,

From Mona with Gloss